Ekim 2001
Ana Sayfa > Tasavvuf > Doğadan > Mizah > Makaleler

DOĞADAN
Haydar Yiğit

CİVAN PERÇEMİ

Civanperçemi, Doğu Karadeniz, Orta Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerimizde yetişen otsu bir bitki türüdür. Haziran-ağustos ayları arasında beyaz veya pembemsi çiçek açar. Yaprakları koyu yeşil renkli, çiçekleri küme şeklinde bir arada bulunur. Boyu 10-90 cm. arasında değişir.

Civanperçemi nefes darlığına, akciğer hastalıklarına, baş ve göz ağrılarına iyi gelir. Ayrıca böbrek ve mesane taşlarını eritir, damarları açıcı, kalp atışlarını düzenleyici, ağrı kesici, spazm çözücü, idrar söktürücü, gaz giderici, kan dolaşımını artırarak zindelik verici etkileri vardır.

Damar Tıkanıklığı

50 gr. civanperçemi, 50 gr. karabaşotu, 50 gr. oğulotu, 50 gr. anason, 10 gr. zencefil, 10 gr. havlıcan, 10 gr. karanfil, 10 gr. tarçın (kabuk), 10 gr. ökse otu, 10 gr. rezene, 10 gr. kekik hazırlanır. Bitkilerin tamamı 24 su bardağı su ile çelik veya emaye tencerede 5 dakika kaynatıldıktan sonra soğumaya ve

 

demlenmeye bırakılır. Daha sonra süzülerek buzdolabına konulur. Yemeklerden bir saat evvel bir su bardağı bu sıvıdan içilir. İki ay kullanılırsa şifa bulmaya yardımcı olur.

Mesane Yanması

10 gr. civanperçemi, 10 gr. papatya, 10 gr. okaliptus, 10 gr. ayrık kökü, 10 gr. anason, 10 gr. ısırgan otu 4 litre su ile emaye tencerede 5 dakika kaynatılır. Soğuduktan sonra süzülerek buzdolabına koyulur.

Sabah-öğle-akşam yemeklerden yarım saat önce birer fincan balla tatlandırılıp içilir. Bir ay kullanmak yeterli olur.

Menapoz Rahatsızlıkları

Birer tatlı kaşığı civanperçemi, fesleğen, oğulotu, papatya, adaçayı, rezene, at kuyruğu bitkisi ve ısırgan otu ile 100 gr. polen hazırlanır. Polen hariç, bitkilerin tamamı çelik tencerede 24 su bardağı su ile birlikte 5 dakika kaynatılır. Soğuyup süzüldükten sonra temiz bir kaba konulur.

Günde 3 defa yemeklerden yarım saat önce balla tatlandırılıp birer çay bardağı içilir. Her yemekte bir çay kaşığı polen yenecektir. Uzun müddet kullanılması gerekir.

Ayak Üşümesi

Birer tutam civanperçemi, ökseotu, biberiye, oğulotu, çayır papatyası, kekik, karabaş otu, papatya ve tarçın 24 su bardağı su ile kaynatılır. Süzülüp temiz bir kaba konulur. Günde üç defa üçer fincan içilir. 40 gün kullanılırsa yararı görülür.

Kaynak : Semerkand Dergisi


Ana sayfaya dön